En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

Tarih Kokan Çanak Ve Çömlekler

Yazar Aylin AKYILDIZ, 11/12/2017

Tarih Kokan Çanak Ve Çömlekler

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri de çömlekçiliktir. Anadolu topraklarında tarihe adını yazdırmış çömlekçilik sanatı Anadolu Çatalhöyük eseridir.

Çanak Çömlek

Çanak Ve Çömlekler Nasıl Yapılır?

Toprağın yoğurularak çamur elde edilmesinden sonra süzülüp yapışkan ve yoğun bir hale gelmesi ile çömlek çamuru elde edilir. Çeşitli şekillerin verilmesi ile de ortaya unutulmayan çanak, çömlek, vazo, tas, testi gibi eski toprakların vazgeçilmez aksesuarları ortaya çıkmıştır. İşlevsel, dayanıklı ve kullanıma hazır olması için elde edilen şekillerin mutlaka fırınlanması gereklidir. İlk etapta sertleşme gerçekleştirilir sonrasında pişirilme oluşur.

Çanak Çömlek

Çömleklerde Sıra Dışı Sırlar

 

Çok eskilere dayanan geçmişinden dolayı arkeolojik ve tarih araştırmalarına yön veren çömlekçilik sanatı, birçok tarihi araştırmanın kullanılan malzeme, çömleğin tipi ve pişirme tekniği ile ilgili sıraları ilgili kişiler tarafından incelenmesinden sonra tarihe yön verir. Hangi çağda yaşanıldığına dair ipuçları veren çanak ve çömlekler bağlı bulunan uygarlık bölgeleri ve kuşak ile ilgili bilgilere erişilmesinde yol hazırlar.

 

Yazar : Aylin A.