En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

BİR RESTORAN, CAFE VEYA BAR’DA ÇALIŞIRKEN ÇALIŞMA HAYATI DENGESİ NASIL SAĞLANIR?

Yazar SAADET HARUN, 03/07/2018

İş-Yaşam dengesi zaman yönetiminin en önemli kapısı gibidir. Çalışanların birçoğu mutluluk, bolca serbest zaman arasalar da pek azı bu aramanın sonucunda zafere ulaşırlar.

Bu sektörlerde çalışan birçok kişi tamamen tükenmişlik noktasına ulaşıyor. Hâlbuki durum böyle olmamalı. Kendilerini boş zamanlarında sevdikleri şeyleri yapmaktan ve tutkularına odaklanmaktan, dinlenmekten ve iyileşmek için ayırdıkları hiçbir şeye sahip olamayacakları çok fazla zaman ve enerji harcıyorlar.

Peki, Restoran, Cafe ve Bar sektöründe bu iş-yaşam dengesini sağlamak çok mu zor? Hayır, değil!

İhtiyacınız olan tek şey düşüncelerinizi değiştirme planlama ve daha iyi alışkanlılar kurmak.

İşte size birkaç ipucu:

Bugün her şeyin tamamlanması gerekmiyor

İşyerinde, işinize göre zaman açısından zorunlu olup olmamasına bakılmadan yapılması gereken görevlere dayalı olarak o gün için bir plan yapmak zorunluluktur.

Hazır bir planınız olmadan kendinizi işinize tam olarak vermiş olamayacaksınız ve gelişmiş bir işyerinde planınız olmadan ansınızın çıkan tepkiler ile karşılaşacaksınız.

Sadece meşgul olmayın, etkili olun

Meşgul olmak ile üretken olmak aynı şey değildir.

Birçok kişi, günlerini üretken olmayan görevlerle doldurur. Ve kendilerini boş yere meşgul ederler. Bu aslında yoğun çalışmanın açılımıdır. Meşgul eden ama değeri az olan bir iş.

Bugün işe başlarken bir gün içerisinde her şeyi tamamlamak için bir iki saat fazla çalışmaktansa bir adım geri atıp normal bir günde tamamladığınız işlerin listesini çıkartıp analiz edin.

Düşünmeniz gereken “işlerimi vardiyam boyunca nasıl ayarlarım?” kesinlikle“Daha fazla işi vardiyama nasıl sığdırırım?” değil.

Çalışanlara güvenmelisiniz

İş çıkışı aslında kendinize zaman ayırmanın keyfini çıkarabilmek için bir başka kritik vardiya gerekiyor. Yani diğer vardiya çalışanlarına güvenmeniz gerekiyor. Kendi vardiyanız dışında yapılabilecek işi vardiyanıza sığdırıp kendiniz yapmak yerine diğer vardiyadaki çalışanın onu yapabileceğine güvenmelisiniz.

Geçmişte bunu uygulayıp hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz fakat sürekli işleri kendinize yöneltmeniz hem sizi yoracak hem de o çalışanların daha da esnek, daha dikkatsiz çalışmasına neden olacak. Her insan hata yapar ama bu onlara yeni bir şans verilmesini engellememeli.

Önemli olana odaklanın

Unutmayın, yaptıklarınız ve mesleki unvanınız ile tanımlanmazsınız. Kendinizi geliştirin, yürüyüşe çıkın, aylar önce kaydolduğunuz spor salonuna gidin, çalıştığınız yer dışındaki insanlarla vakit geçirin.

Sürekli iş-yaşam dengesini arayarak kendinizi tutsak etmeyin ve sadece yapın.