En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

Restoranınızda yanlış POS sistemini kullandığınızı gösteren 3 işaret

Yazar SAADET HARUN, 02/02/2018

Hızlı bir atıştırmalık zinciri, samimi bir kafe veya zarif bir restoran gibi bir restoran işletmesi sahibi iseniz, Satış Noktası'nın (POS) ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Ödemeler için basit bir terminal olan POS, müşteri hizmetleri için temel bir araç haline geldi artık.

 

Çok fazla sayıda işletme hala yıllar önce geliştirilmiş sistemleri çalıştırıyor ve kişiselleştirilmiş, sorunsuz bir yemek deneyimi için günümüzün taleplerine yanıt veremiyor. Peki siz işletmenizde doğru POS’u mu kullanıyorsunuz? Üç durum var: Bunlardan herhangi birinde kendinizi görüyorsanız, size kötü bir haberimiz var - yeni yazılımlar aramaya başlama zamanı geldi.

 

1. POS’ unuz yalnızca satış işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

 

POS’ unuz, müşteri siparişlerini not etmenize ve mutfağa göndermenize izin vermiyor. Bunun yerine, siparişler bir kâğıda yazılır ve personeliniz fiziksel olarak kasadaki kâğıdı alır ve mutfağa verir. POS’ unuz, daha önce ziyaret etmiş müşterileri tanımanıza yardımcı olmuyordur; Tek yapabileceğiniz, kendi hafızanıza güvenmek. Müşterileriniz yemeklerini yiyip ayrılmak için hazır olduğunda, yazılımları çalıştıramayacağınız veya ödemeleri mobil cihazlarda kapatamadığınız için nakit para yatırma masasına ödeme yapmak (ve diğer müşterilere hizmet ederken orada beklemek) için gelmek zorunda kalıyorlar. Müşteriniz Toplam Tutarı bölmek istediklerine karar verirlerse, sistem hiç bir yardımda bulunmaz: faturayı yazdırmanız ve elle bölmeniz gerekir. Peki ya bir akşam faturanın bir kısmını nakit olarak ödemek isterse, bir kısmı bir kartla, bir kısmı fiş ile mi ödemek istiyorsa veya belirli yiyecekleri biri diğerlerini diğeri ödemek isterse? Ooo!

 

Bu ses tanıdık geliyor mu? Cevap evet ise, kesinlikle elinizde eski bir yazılım var demektir.

 

2. Sadakat programınız sadece bir kâğıt parçası.

 

Eğer kâğıt damgaları ve kuponları kullanmaya devam ediyorsanız, sadık müşterileri kaydetmek için daha iyi bir yolunuz olmadığı bellidir. Bunu değiştirmenin tam zamanı! Bir dinozor gibi görünmenizi sağlamak üzerine, bu türden sadakat programının iki büyük dezavantajı vardır:
• Kâğıt kartları kaybolma ya da hasar görme eğilimindedir. Ve bu gerçekleştiğinde müşterileriniz gelip sizi ziyaret etme isteklerini kaybederler.
• Bir sadakat programını uygulamak için temel nedenlerden biri, müşteri verilerinin toplanma şansıdır. (müşterilerinizin sizi ne sıklıkta ziyaret ettiği, hangi öğeler genellikle birlikte satın alındığı, cinsiyeti, yaşı ve konumu alışverişlerini etkiler mi?)

 

Günümüzde en ileri düşünceli restoranlarda POS ve arka ofis aracılığıyla kolayca erişilebilen ve yönetilebilen sadakat programları sunulmaktadır . Personel, restoranın sadakat kartını POS’ta tarayabilir ve müşterinin işlem geçmişine, puan durumuna ve kişisel bilgilerine erişebilir. Bu bilgiler daha sonra kişiselleştirilmiş bir şekilde müşterileri ile temas halinde kalmak için, örneğin beğenileriyle bağlantılı promosyonlar ve teklifler gönderirken kullanılır.

 

Satış Noktası Yazılımı, yeni üyeleri kaydetmenize ve sizi ziyaret ettiklerinde tanımanıza izin vermiyorsa, alternatifleri aramaya başlamanız iyi olur.

 

3. Mevcut veriler ile arka ofis arasında mutabık kalmaya çalışırken çok zaman harcıyorsunuz.

 

Arka ofisiniz ve POS'unuz iki ayrı dünyanın bir parçasıdır ve bilgileri eşleştirmek için çok fazla zaman harcamanız gerekir. Her günün ardından, POS'ta ne kadar satıldığına bakmanız gerekir; o zaman bunu arka ofisinize kaydettirmeniz gerekir; Son olarak, envanterinizin doğru olduğundan emin olmalısınız. Arka ofisiniz ve POS’ unuz birbirine bağlı değilse, örneğin hangi yemeklerin popüler olduğu ve hangilerinin durdurulması gerektiğini görmeniz için tek seçenek, POS’ unuzdaki tüm satışları incelemek ve eğilimleri anlamaktır.

 

Yalnızca arka ofis sistemine sahip modern bir POS’a ya da hepsi bir restoran sistemine sahip olsaydınız, ne kadar zaman kazanacaksınız? Ayrıca, sayıları hesaplarken doğru yapmak ve işinize yaradığını ve yanlış yaptıklarını anlamak için sistemin raporlarını kullanmanız mümkün olacaktır.

 

Eski bir POS, bir restoranı, kafeteryayı pek çok yoldan sıkıntıya sokabilir. Lezzetli yemekleri ve mükemmel müşteri deneyimleri oluştururken restoran yazılımınız işinizin belkemiğini oluşturmalıdır. Omurga sana destek vermiyorsa, geri kalanı nasıl bekleyebilirsin?

 

Yazar: Saadet HARUN