En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

Restoran, Cafe ve Bar Web Sitesi Yönetimi: Bilmeniz Gerekenler

Yazar SAADET HARUN, 22/06/2018

Bir restoran, cafe veya bar sahibi olarak, işletmenizi olası tüm kanallarda tanıtmanın ve pazarlamanın önemini biliyorsunuzdur.

Aktif bir sosyal medya varlığını korumaktan ve firma rehberleri gibi sitelerde büyük değerlendirmeler yapmaktan sürekli olarak müşteri akışı sağlıyorsanızdaha neler yapabilirsiniz?

 

Peki, rakiplerinizin çoğunun bir web sitesi varken, sizin de bir web sitesine yatırım yapmanız mantıklı mı?

 

Restoran, Cafe ve Barların Web Sitesi Olması Gerekir mi? 

 EVET J

İşletmenizin web sitesine yatırım yapmayı düşünmeniz için en büyük nedenlerden birkaçı: 

1) Yeni Müşterileri Çekiyor ve Marka Bilinci Oluşturuyor

Belki de bir restoranın, bir cafenin veya bir barın web sitesinin yararlı olmasının en açık nedeni, arama motoru trafiğiyle işinize yeni müşteriler çekme ihtimalidir.

Bir müşterinin evde oturduğunu ve çevrimiçi İzmir’deki Restoran, Cafe ve Barlar' araması yaptığını düşünelim. Eğer işletmenize ait bir web sitesi yoksa, Google'ın, Yandex’in veya Bing’in listesinin herhangi bir yerinde görünmeyeceksiniz. 

2) İşletme Bilgilerinizi Göstermektedir

Bir web sitesine sahip olmanın en önemli nedenlerinden biri de potansiyel ve mevcut müşterileriniz ile önemli bilgilerinizi paylaşmaktır. Bu, işletmenizin çalışma saatlerini, menünüzü ve paylaşmak istediğiniz diğer ayrıntıları içerir. 

3) Yerel Hedef Kitlenizi Büyütürsünüz 

4) Sizi Rekabetinizde Öne Geçirir

Rekabetçilerinizin bir web sitesi yoksa kendinize yatırım yapmak rekabetçilerinizin eksik oldukları tüm arama motoru trafiğini yakalamak için harika bir yol olur. 

Kendi web sitenizi kendiniz mi kurabilir misiniz? 

Yoksa profesyonel destekli bir web sitesi yönetimini tercik etmeniz gerekiyor? 

İşte cevabı bulmanıza yardımcı olmak için kendinize sormanız gereken üç soru:

1-   Bütçeniz Profesyonel Destekli bir web sitesi yönetimine yeterli mi?

Düşünmeniz gereken ilk faktör bütçenizdir. Eğer pazarlama bütçeniz kısıtlı ise bu işi kendi başınıza yapmanız gerekebilir. Fakat iyi bir tasarım ve yazılım bilgisine sahip değilseniz kötü bir web sitesi müşteri uzaklaşmasına neden olabilir. Bunu unutmayın. 

2-   Web sitenizin içeriğini güncel tutmak için yeterli zamanınız var mı?

Web Sitenizi hazır hale getirmek yalnızca işin yarısıdır. Canlı yayına aldıktan sonra, web sitenizdeki içeriği korumak ve güncellemek tam zamanlı bir iştir. Menünüzü her değiştirdiğinizde, mevsimsel olarak çalışma saatlerinizi değiştirdiğinizde, bir etkinlik düzenleyeceğinizde veya bir kampanya/promosyon yayınladığınızda, müşterilerin güncel kalabilmeleri için web sitenize bu bilgileri girdiğinizden emin olmanız gerekir. Eğer bunlar için zamanınız yoksa veya tam bilgi sahibi değilseniz işletmenize destek vermek yerine zarar verebilirsiniz. 

3-   SEO Hakkında bilgili misiniz?

“SEO” kelimesinin neden bahsettiğini bilmiyorsanız bu iş için “çok da yeterli değilsiniz” demektir. SEO Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Dijital Pazarlamanın stratejilerinden biridir. Web sitenizin SEO optimizasyonu yapıldığında Google arama motorunda ön sayfalarda çıkmanızı sağlayacaktır.

 

İşletmenizin Web Sitesini bir başka firma yönetecek ise önce şu soruların cevaplarını arayın:

1-   Kiralayacağınız bu şirket hangi hizmetleri sunuyor?

2-   Şirketin referansları nelerdir?

3-   Bu işlerde şirketin ne kadarlık bir tecrübesi var?

4-   Şirket yenilikçi mi? Yoksa kendi tarzına sıkışıp kalmış mı? Bu konu hakkında referanslarını inceleyerek tahminlerde bulunabilirsiniz.

 

Peki, Ne Olacak?

Gördüğünüz gibi, işletmenizin web sitesi yönetimini kendiniz yapmak isteyip istemediğiniz konusunda düşünmeniz gereken birçok faktörü size sunduk. Eğer kendinizin yapamayacağını düşünürseniz size yardımcı olacak kişi/firma kiralayabilirsiniz.  

Kendi başınıza bir şeyler denemekten korkmayın. WordPress gibi bir platform kullanıyorsanız, kullanabileceğiniz ve izleyebileceğiniz çok sayıda çevrimiçi eğitim bulunmaktadır. Bunun sizin için bir yol olmadığını biliyorsanız, seçeneklerinizi araştırmaya başlayın.