En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

Patent Nedir? Patent İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Yazar Aylin AKYILDIZ, 15/11/2017

Patent İşlemleri

Patent, bilim ya da teknik üzerinde oluşmuş keşfinizin ve bu keşfi hayata geçirip aktif olarak kullanabilme özgürlüğünü size veren belgeye denir. Patent almanın en faydalı ve belirgin özelliği başkalarının sizin fikrinizi çalma fırsatını engellemiş olmanızdır.

Patent

Patent İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

·         Patent alma işlemleri 3 aşamadan gerçekleşir. Başvuru, araştırma ve inceleme. Başvuruda bulunmadan önce de yapmanız gereken bazı noktalar söz konusudur.

·         Buluş olarak kayıtlara geçmesini istediğiniz ürünün ön araştırmada bulunması ve buluş olduğuna karar verebilmesi için patent vekili gelir.

·         Vekil buluş olduğuna karar verdiği ürün için buluş sahibinden işin ayrıntısını yansıtan bilgi ve resim, belge içerikli bir dosya ister.

·         Bu aşamada buluş sahibi ve vekil arasında dosya alışverişi gerçekleştirilir. Patent vekili buluş sahibinden almış olduğu dosyayı kurula uygun bir şekilde düzenler ve tekrar buluş sahibine gönderir. Eğer değiştirilmesi ya da çıkarılması gereken bir yer var ise patent vekiline bildirir. Gerekli düzenlemeler sonrasında patent tarifnamesi başvuru için hazırlanmış olur.

·         Başvuru dilekçesi doldurulduktan sonra ücreti ile birlikte Türk Patent Enstitüsüne gönderilir. Patent tarifnamesi ve içerisinde ödeme makbuzu ile birlikte başvuruda bulunulur.

·         Türk Patent Enstitüsü gerekli incelemeler sonrasın buluş sahibine başvuru numarası ve ekstra bir bilgiye ihtiyaç duyup duymadığını belirten bir yazı gönderir.

·         İnceleme sonrasında buluşun olumsuzlukları giderilebileceğine inanılıyorsa ücret karşılığında buluş sahibi inceleme başlatır. Sonrasında değerlendirme tamamlanır ve Türk Patent Enstitüsü rapor sonucunu buluş sahibine gönderir.

·         Eğer olumsuz bir yanıt geldi ise 2. kez buluş sahibi inceleme isteyebilir yine olumsuz ise 3. Kez de hakkı vardır. 3 inceleme sonunda olumsuz yanıt alınmış ise artık patent alınamaz. İlk incelemede dahi olumlu yanıt geliyor ise patent alma işlemi tamamlanmıştır.

Patent

 

Yazar : Aylin A.