En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

KOSGEB NEDİR?

           KOSGEB, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz; iş kurmak isteyen küçük girişimcilerin başvurduğu bir kredi ve hibe olarak bilinir. Açıklaması “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme-Destekleme İdaresi Başkanlığı” olan KOSGEB, aslında bu kredi ve hibeyi veren kurumun adıdır. 1990 senesinden beri iş kurmak isteyenleri desteklemek amcıyla geri ödemeli ve geri ödemesiz krediler veren kurum ekonomik gelişimi ve istihdamı destekler.  Bir iş kurmak ya da daha önce yapılmamış bir fikri hayata geçirerek ekonomiye katkı sağlamak isteyen girişimcileri destekleyen KOSGEB, hibe ve krediler öncesi eğitimler verir.

KOSGEB'e Nasıl Başvurabilirim?

                KOSGEB başvuruları KOSGEB binalarından yapılabileceği gibi e-Devlet sistemi üzerinden, ilgili alandan da yapılabilir. KOSGEB'e başvurmak için gerekli belgeleri doldurulmalı ve bir proje dosyası oluşturulmalıdır. Ardından KOSGEB tarafından proje değerlendirilecek, başvuran girişimciye geri dönüş yapılacak ve ona bir nevi danışmanlık yaparak devamlılık sağlanacaktır.

KOSGEB'ten Hangi Destekleri Alabilirim?

              KOSGEB birçok farklı alanda destek sağlamaktadır. Bunlar iş kuracaklara destek olması amacıyla verilen Kredi Faiz Desteği,  teknoloji alanında verilen Arge İnovasyon ve Endüstriyel Destek Programı, iş gücünü arttıran ve bir kurumun gelişmesine katkıda bulunan Genel Destek Programı ve Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı, yeni girişimciler için Girişimcilik Destek Programı, yeni projeler için KOBİ Proje Destek Programı, özel temalarda kurulan iş kolları için Tematik Proje Destek Programı ve aynı daldaki girişimcileri birleştiren İşbirliği-Güç Birliği Destek Programı'dır.

KOSGEB'ten Kimler Destek Alabilir?

             KOSGEB'ten küçük ölçekli işletme sahibi olan ya da küçük ölçekli bir iş kolu kurmak isteyen herkes destek alabilir.  

KOSGEB'ten Ne Kadar Destek Alabilirim?

             KOSGEB, proje dosyası ve belgeleri inceledikten sonra işletmenin ya da girişimcinin ne kadar desteğe ihtiyacı olduğunu; aynı şekilde bu desteğin geri ödemeli mi yoksa hibe mi olacağını kararlaştırarak kişiye geri dönüşte bulunuyor. KOSGEB desteği almak için sıfırdan başlamak yerine belli bir miktar birikimin bulunması gerekiyor çünkü KOSGEB bir destek sağlaıyıcı olduğundan, projenin büyük bir kısmını ödese dahi iş kuranın ilk önce tüm masrafları kendisi ödemesi gerekiyor. İş kurulduktan sonra KOSGEB ödeyeceği miktarı destek olarak veriyor. Bu şartlar altında erkek girişimciler ödedikleri masrafların %60'ını, kadın girişimciler ise %70'ini KOSGEB'ten geri alabiliyor. Bütün bunların başında KOSGEB'in girişimciliğe dair kurslarına gitmek ve eğitim almak gerekiyor.

 

Yazar: Gizem YAPICI