En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

Dünya'da Dikkat Çeken 8 'Engelsiz' Teknoloji

Yazar Gizem YAPICI, 16/06/2017

 

      Gün geçtikçe gelişen teknoloji, engelleri ortadan kaldırmak adına birçok gelişmenin de gerçekleşmesini sağlıyor. Dünya üzerinde 2017 yılında en çok dikkkat çeken bu teknolojik cihaz ve uygulamalar, engelli kişilerin hayatını bir nebze de olsa daha kolay hale getirmede yardımcı oluyor. Görme, konuşma, hareket kabiliyeti gibi bozukluklarda yardımcı olabilecek bu teknolojik yenilikler, 

engelsiz bir hayat için güzel bir adım olacağa benziyor. Dileriz ki ülkemizde de engelsiz hayat için yeni gelişmeler ortaya çıkar...

dot

Dot:

Görme engelli kişilere okuma olanağı sağlayan Braille alfabesini birçok kişi bilir. Dot, Braille alfabesine sahip olan ve son moda teknolojik gelişmelere sahip kullanışlı bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor. Görme engelli kişilerin rahatlıkla mesajlaşmasına, sosyal medyayı kullanmasına, kitap okumasına ya da tweet atmasına; kısacası interneti rahatlıkla kullanmasına yardımcı olacak olan Dot, gelen mesaj ve verileri Braille alfabesine dönüştürerek görme engelli kişilerle iletişimi kolaylaştıran, son zamanların en güzel gelişmelerinden biri...

sesame telefon

Sesame Telefon:

Engelli insanlara engelsiz bir hayat sunabilmek için geliştirilmiş olan Sesame, son model bir dokunmatik telefon! Cihaz tamamı ile engelli bir kişiye göre ayarlanarak sadece bir baş hareketi ya da göz kırpma gibi hareketleri algılayarak ya da ses komutlarıyla çalışarak el kullanmadan kullanılabilen dokunmatik bir telefon olmasıyla, engelli kişiler için güzel bir teknolojik gelişme olarak karşımıza çıkıyor. 

talkitt

Talkitt:

Konuşma bozuklukları yaşayan kişilerin rahatlıkla iletişim kurmasında yardımcı olan Talkitt, bozukluğa sahip konuşmaları anlaşılabilir bir hale çevirerek karşıdaki kişiyle iletişim kurulabilmesini sağlıyor. Öncelikle onu kullanacak olan, konuşma bozukluğuna sahip kişinin konuşmasından veriler alarak bir sözlük oluşturan Talkitt, aldığı kelimeleri anlaşılır şekle sokarak engelsiz bir iletişim vaadediyor.  

Uni

UNI:

İşitme engelli kişilere özel üretilmiş olan UNI, sahip olduğu kamera sistemi sayesinde jest ve hareketleri algılayarak onları dilsel bir metne dönüştürüyor ve iletişimi kolaylaştırıyor. Her iki tarafın da anlaması için çift yönlü bir iletişim cihazı olarak kullanılabilen UNI, işaretleri kullanarak kişisel bir işaret dili oluşturmanın yanı sıra özel bir sözlük meydana getirebiliyor. 

Parmak Okuyucu

Parmak Okuyucu:

Görme engellilerin elektronik bir cihaz üzerinden içeriği okumalarını sağlayan parmak okuyucu cihazları, kişinin parmağına giydirilerek üzerine tuttukları metni sesi olarak çeviriyor ve görme engelli kişinin kendi başına elindeki metni okumasını sağlıyor! Okuyucunun uç kısmında bulunan kamera sistemi gördüğü metni taradıktan sonra, metinde gördüğü kelimeleri ve cümleleri görme engelli olan okuyucuya iletir; metnin dışına çıkıldığı zaman titreşim vasıtasıyla okuyucusunu uyararak metne yönlendirir. 

Be My Eyes: “Gözlerim Olsun”

Be My Eyes: “Gözlerim Olsun”

Görme engelliler için üretilmiş bir sosyal ağ olan Be My Eyes, dünya çapında gönüller ve görme engelli kişileri bir araya getirerek yardımlaşabilecekleri, tamamen gönüllülük esaslarına dayanan bir mecradır. Görme engelli kişilerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklarda ya da yardım istedikleri zamanlarda uygun olan gönüllülerle iletişim kurarak anlık yardımlar alabileceği Be My Eyes, bir ilacın son kullanma tarihini okumaktan o günün tarihini öğrenmeye kadar aklınıza gelebilecek her türlü yardım ve soruyu kapsayabiliyor. 

AXS Haritası

AXS Haritası:

Tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelli kişilerin kullanımı için tasarlanmış bu teknolojik harita, kişinin yaşadığı şehirde tekerlekli sandalyeyle kullanılabilecek tüm noktaları göstererek kişiye yardımcı olmayı amaçlar. Tekerlekli sandalye rampasına sahip restoran, tuvalet, kafe, alışveriş merkezi, yol gibi aklınıza gelebilecek her noktayı özellikle göstererek günlük hayatta kolaylık sağlar. 

Liftware

Liftware

Parkinson hastalığı gibi motor becerilerini etkileyen ve engelleyen kas rahatsızlıkları, hareket bozuklukları ve titremelere sahip olan hastalara yardım etmek amacıyla geliştirilmiş olan Liftware; ucuna çatal ve kaşık takılabilen, böylece denge sağlayarak kişinin kendi başına yemek yiyebilmesine olanak tanıyan bir cihazdır. Cihazın içine konulanların dökülmesini büyük bir oranda azaltan Liftware; farklı boyutlarda kaşık ve çatal aparatları, onu takabileceğiniz teknolojik cihaz ve şarj aletiyle birlikte kutulu set halinde bulunuyor. 

 

Yazar : Gizem YAPICI