En Yeni Firma Rehberi

Bumerang - Yazarkafe 1. Sıra Yonca Ayçiçek Yağı  VEYSEL ASLAN A.Ş VAN ixirpos İXİRPOS Bilişim ve Yazılım Hizmetleri

Ekstra Vardiya Planlama Zorluklarını Aşmanın 3 Yolu

Yazar SAADET HARUN, 26/07/2018

Vardiyalı çalışmak zordur.

Son dakika program değişiklikleri, beklenmedik çağrılar siz ve personeliniz için ekstra ücret demektir. Yöneticiler haftalık vardiya programını planlama ve uygulama için yeri geldiğinde çok çabalıyorlar. Tam olarak planlanamayan vardiya tüm gece nöbet tutmanıza ve ekstra vardiya saati için ekstra ödeme yapmanıza neden olabilir.

Vardiya işçilerinizi uzun süreli programda tutmanın üç yolu vardır.

1-   Programları çalışanlara önceden verin

Vardiya çalışanlarının yalnızca %50 kadarı en az iki hafta önceden programlarını alıyorlar. Diğer %50’lik kısım ise ya bir hafta önceden ya da birkaç gün önceden programlarını alıyorlar. Bu da ikinci %50’nin kendi planlarını yapmasında (Ev ihtiyaçlarını, Aile ihtiyaçlarını, Sosyal Etkinliklerini) 24 saatten az bir zamanları kalıyor, bu da yetmiyor ve mutsuz bir hafta geçirip çalışma performanslarını da düşürüyor.

Çalışanlarınızın programlarını çok önceden hazırlayıp teslim ederek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Unutmayın çalışırken mutlu olmaları müşterileri güler yüzle karşılamaları ve sizin daha fazla kâr elde etmenizi sağlayacaktır.

2-   Bir vardiya zamanlama yazılımı kullanın

İşverenlerin günümüzde yaklaşık %45’i hâlâ kalem ve kâğıt kullanarak vardiya programlarını hazırlamaya devam ediyorlar. Bu süreç de çok uzun zaman alabiliyor. Hâlbuki zaman işveren için çok değerli olmalıdır ve bu işlere çok fazla vakit ayırmadan bunların önüne geçme imkânı vardır.

Ayrıca kalem ve kâğıt ile önemli değişiklikleri personele iletmek zordur.

Kendinize ve personellerinize bir iyilik yapın: Haftalık programlarınızı hızlı ve kolay bir şekilde planlamanıza ve kurmanıza yardımcı olacak, aynı zamanda personellerinize anında ulaştırmanızı sağlayacak vardiya planlaması yazılımlarına yatırım yapın.

3-   Çalışanlarınıza bir mola verin

Bilim dahi molaların önemli olduğunu söylüyor. Bunu lütfen kendiniz için bile yapın. İşverenlerin %30’dan fazlası çalışanlarının uzun vadede düzenli molalar vermelerine izin vermiyorlar. En fazla %50’lik bir kısım ise çalışanları için bir dinlenme odası ya da işlerine odaklanmaları için kısa molalar veriyorlar.

Restoran, Cafe ve Bar sektöründe bu tarz dinleme odası yada uzun süreli molalar sunmak restoran içi ve mutfak çalışanları için sizi zorlayabilir bunun yerine en azından kendilerini yeniden toparlayabilmeleri ve işlerinde daha iyi görünüp daha iyi iş çıkartabilmeleri için kısa bir mola vermeleri gerekmektedir.

“Mutlu çalışanlar %20 daha üretken ve işletmelerin yaklaşık %20’i rekabet üstünlüğü eğilimdedirler.”

 

Kendinize ve çalışanlarınıza bir iyilik yapın, zamanınızı iyi kullanın ve personelinizin de zamanınızı iyi kullanmasını sağlayın.